Zuidkoop Natural Projects, De Lier - The Netherlands

Hoera we maken eigen elektriciteit!

Na een lange tijd van voorbereiding zijn er op dinsdag 17 juli de eerste kilowatts elektriciteit geproduceerd en via de meter terug geleverd.

Het idee om voor eigen stroomvoorziening te gaan zorgen middels het plaatsen van PV panelen in het bestaande stegdoppel dek is al ontstaan in 2014. Er was grote hagelschade ontstaan in het stegdoppel dek en dat zou betekenen dat er 780 dakplaten vervangen zouden moeten worden.

Na een lang subsidietraject, vanaf het voorjaar 2015 tot december 2016, had Zuidkoop een jaar de tijd om de opdracht uit te besteden. Standaard panelen was in dit traject geen optie, dus moesten ze specifiek voor Zuidkoop gemaakt worden. De juiste afmeting en dikte samen met de materiaalkeuze moeten ervoor zorgen dat het dak waterdicht is. Vanwege het gewicht van de PV panelen is de bestaande dakconstructie aangepast.

De planning was om eind mei alles in bedrijf te hebben. Echter zowel de fabricage in China als de verscheping kostte meer tijd dan gepland. Inmiddels is Zuidkoop qua elektriciteit zelfvoorzienend en stijgen ze op de ladder van duurzaamheid.

Het geeft Zuidkoop een goed gevoel mee te kunnen werken aan het verduurzamen van het milieu en het nemen van een klein stukje verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de behoefte aan fossiele brandstof.