Zuidkoop Natural Projects, De Lier - The Netherlands

Zuidkoop wint prestigieuze titel “Interieurbeplanting van het Jaar”

21-01-2016

Met ons spraakmakende interieurbeplantingsproject, gerealiseerd in de Korenbeurs in Schiedam, hebben wij vandaag de titel “Interieurbeplanting van het Jaar” gewonnen. Het beplantingsproject werd onlangs genomineerd voor deze prestigieuze prijs, samen met drie andere spectaculaire beplantingsprojecten. Vanmiddag vond in Hoofddorp de prijsuitreiking plaats tijdens het Buildin’ Green Congres. Wij namen de prijs mee naar huis.

Oordeel van de jury
De vakjury beoordeelde de genomineerde beplantingsprojecten op aspecten zoals het ontwerp, technische realisatie, vakmanschap en de toegepaste beplanting. Vooral wat betreft ontwerp is goed buiten de kaders gedacht. Sterk is de analyse en doorvertaling van de behoefte van Schiedammers aan een park als ontmoetingsplek en het behoud van erfgoed. Deze parkbieb is een prachtig voorbeeld van hoe de samenwerking tussen een binnenhuisarchitect, een groenondernemer en lokale deskundigen kan leiden tot een inspirerende groene ontmoetingsplek voor de gemeenschap. Een bieb met een wow-factor, waar andere bibliotheken jaloers op kunnen zijn.

Project met een verhaal

“Het beplantingsproject dat we in de Korenbeurs in Schiedam mochten realiseren is een van de leukste en uitdagendste projecten die we gedaan hebben” vertelt Dennis Zuidgeest van Zuidkoop. “Daarom zijn we ontzettend trots op deze prijs.” De Korenbeurs is 225 jaar oud en heeft vele bestemmingen gehad. Nu de bibliotheek er gevestigd is, kan iedereen van het pand en de binnentuin genieten.

Bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting van de binnentuin. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo. “Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je grote bomen nodig om echt iets neer te zetten” legt Dennis Zuidgeest uit. “Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld. Er is ook een moestuin met diverse groenten en kruiden aangelegd. Deze worden gebruikt door de brasserie die ook in de bibliotheek gevestigd is."

Het plaatsen van de bomen was technisch gezien een interessante klus. Zo is het gebouw behoorlijk verzakt waardoor de vloer vooraan in het gebouw 80 cm hoger ligt dan achterin het gebouw. “De plantenbakken zouden daardoor zo schuin komen te staan dat één kant van de plant veel minder water zou krijgen. Dit probleem hebben we opgelost door grote plantenbakken op te delen in kleinere compartimenten.” Aldus Dennis Zuidgeest.